Χαιρετισμός στον Ήλιο: Μια κινούμενη προσευχή

Χαιρετισμός στον Ήλιο: Μια κινούμενη προσευχή

Ο Chuck Miller για τον Χαιρετισμό στον Ήλιο 

“Surya” είναι το Ινδικό όνομα για τη μορφή του Θεού του Ήλιου, η λατρεία του η μορφή της υπέρτατης αλήθειας και της γνώσης - ο αφυπνιστής της Συνείδησης.
“Namaskara” είναι η υπόκλιση με ευλάβεια .
Η παραδοσιακή εκτέλεση του Χαιρετισμού στον Ήλιο (Surya Namaskar) γίνεται κοιτάζοντας την ανατολή το πρωί , πριν ανατείλει ο ήλιος.
Είναι σημαντικό η πρακτική του Χαιρετισμοί να γίνεται με καθαρό και άδειο σώμα , ευπαρουσίαστο προς το θείον και έτοιμο να λάβει .


Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη πράξη . Όλη η δύναμη της προσοχής Σου εστιάζει στην παρούσα στιγμή . Βούτηξε βαθιά μέσα στον Εαυτό για να ανακαλύψεις τη δύναμη του Ήλιου που κατοικεί σε κάθε κύτταρο αλλά και την παρόρμηση του ποιός και τί πραγματικά είσαι. Κινήσου αργά και με επίγνωση . Κίνηση και αναπνοή είναι βαθιά και άρρηκτα συνδεδεμένες . Καθώς η αναπνοή γίνεται βαθύτερη και πιό αργή , η κίνηση ακολουθεί . Μη βιάζεσαι. Η επιμήκυνση της αναπνοής είναι συμβολική και επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής. Η αναπνοή είναι μια αντανάκλαση της κοσμικής εισπνοής και εκπνοής, της δημιουργίας και της διάλυσης. Το κοσμικό και το εγκόσμιο προκύπτουν από τους ίδιους νόμους.

Ξεκίνα με προσευχή. Όρθιος , γειωμένος , με πέλματα ενωμένα , σταθερά και ακίνητα. Φέρε τις παλάμες μαζί , είναι η ένωση των αντιθέτων . Τοποθέτησε τους αντίχειρες στο κέντρο της καρδιάς για να απελευθερώσεις τυχόν εμπόδια και να επιτρέψεις στα συναισθήματα να ρέουν ελέυθερα. Τα χέρια σε αυτή τη θέση αναπαριστούν ένα λουλούδι έτοιμο να ανθίσει. Το κέντρο της καρδιάς είναι η κατοικία της προσευχής . Ο Ήλιος μέσα σου λάμπει από το λουλούδι της καρδιάς σου . Το λουλούδι της αλήθειας και της γνώσης εμπνέεουν και ενθαρρύνουν το λουλούδι να ανθίσει . Στρέψε το βλέμμα προς την άνθιση αυτή καθώς υποκλίνεσαι με ευλάβεια στο μεγαλείο του Ήλιου .

Γύρνα το βλέμμα προς τον Ήλιο κάποιες φορές . Μπορείς να κατανοήσεις τι είναι; Ο Ήλιος λάμπει μέσα μας. Είναι πάντα εκεί , ως δότης ζωής. Στην πραγματικότητα δεν δύει ποτέ , είναι η Γη που απλά γυρίζει .
Καθώς εισπνέεις το Φως του Ήλιου , κοίτα ψηλά. Σήκωσε τα χέρια ψηλά για να ενωθείς με τη μεγαλοσύνη. Άνοιξέ τα για να δεχθείς τη δύναμη και την αντοχή . “Μεγάλωσε” με ευκολία μέσα στο σώμα σου , νιώστο ελαφρύ , πιό ζεστό , πιό ψηλό.

Καθώς εκπνέεις , δώσε την αναπνοή σου πίσω στο Φως, δίπλωσε το σώμα σου , χαιρετώντας ταπεινά , “Namaskara”. Κοίτα προς τη Γη και πίσω για μια αλλαγή στην οπτική .
Καθώς εισπνέεις , κράτη την επαφή με τη Γη και γέμισε τον εαυτό σου με Ήλιο . Ίσιωσε τα ποδια και την πλάτη , μάκρυνε και γέμισε όλο το σώμα σου με Prana (ζωτική ενέργεια) . Εξερεύνησε.

Πήδηξε προς τα πίσω καθώς εκπνέεις , βγάζοντας όλο τον αέρα έξω κατά την προσγείωση στη γη , επιστρέφοντας τα πάντα πίσω και ανοίγοντας το δρόμο . Νιώσε τί θα πει να είσαι ένα Ον που ζει τόσο κοντά στη Γη. Θυμήσου.

Καθώς εισπνέεις, κοίτα ψηλά και τράβηξε το σώμα προς τα εμπρός , τεντώνοντας ολόκληρο το μπροστινό του μέρος , από τα δάκτυλα των πελμάτων ως την κορυφή της κεφαλής. Τράβηξε το στήθος μέσα από τα μπράτσα , σπάζοντας και ανοίγοντας “τον κόμπο της καρδιάς”.

Καθώς εκπνέεις , ανασήκωσε τους γοφούς και σπρώξε δυνατά προς τη Γη , με χέρια και πόδια. Όταν βρίσκεσαι ανεστραμμένος, κοίταξε πίσω και πάνω . Νιώσε την αναπνοή να κινείται μέσα στο σώμα και να σε βοηθά να μπεις βαθύτερα μέσα στη στάση. Μείνε για μερικές αναπνοές.
Καθώς εισπνέεις κοίτα ψηλά και πήδα με τα πέλματα μπροστά , φέρνοντάς τα ανάμεσα στα χέρια , όπως ένα πουλί . Κοιτώντας μπροστά , κράτησε τα πόδια και τη μέση σου όσο πιο ίσια μπορείς . Γέμισε τα “κενά”.

Καθώς εκπνέεις , δίπλωσε το σώμα σου σε μια σφιχτή , συμπαγή μορφή . Βγάλε όλο τον αέρα έξω.
Καθώς εισπνέεις , κοίταξε ψηλά και αγκάλιασε τον Ήλιο ξανά, απλώνοντας τα χέρια στο πλάι και επεκτείνοντας το σώμα . Κάνε μια παύση προσωρινά , στην κορυφή . Αργή εκπνοή . Φέρε τα χέρια πίσω, στα πλαινά του σώματος , επιστρέφοντας στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησες.
Αυτή είναι μία μέθοδος.