Αποτοξίνωση: Η “Τέχνη” Του Σώματος

Αποτοξίνωση: Η “Τέχνη” Του Σώματος

Αποχαιρετώντας οριστικά πια το καλοκαίρι, το σώμα αλλά και ο νους ενεργοποιούν όλες εκείνες τις απαραίτητες διαδικασίες προετοιμασίας για την αλλαγή της εποχής και την “ασφαλή” είσοδο μας στον χειμώνα. Αυτό πρακτικά  σημαίνει πως η “απόφαση” της προσαρμογής αυτής δεν είναι δική μας, αλλά κάτι που θα συμβεί έτσι κι αλλιώς με σκοπό να διασφαλίσει την σωματική και ψυχική μας υγεία. 

Η πολύ δημοφιλής λέξη “Αποτοξίνωση” κυκλοφορεί λίγο πιο έντονα τους μήνες του φθινοπώρου και της Άνοιξης, προφανώς επειδή νιώθουμε την έναρξη της διαδικασίας και επιθυμούμε να την ενισχύσουμε -είτε επειδή γνωρίζουμε τη σημαντικότητα της, είτε επειδή οι συνήθειες μας το προηγούμενο διάστημα μας οδήγησαν στο αίσθημα αυτό της αναγκαίας αλλαγής και καθιέρωσης πιο υγιεινής καθημερινότητας. 

Στο εργαστήρι αυτό “MY FLOW - THE Detox Wavy practice”  μαθαίνουμε-θυμόμαστε:

  • Τι είναι αποτοξίνωση; με ποιους τρόπους και πότε συμβαίνει; 
  • Ποια είναι τα εργαλεία που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να την ενθαρρύνω;
  • Ποιός είναι ο ρόλος της διατροφής στη φάση αυτή; Ποιά τα άλλα διαθέσιμε “μέσα” προς την κάθαρση του οργανισμού; 
  • Ποια η συμβολή της Γιόγκα στη διαδικασία; Ποιές οι άσανας που επιλέγουμε και γιατί;
  • Η σημασία του Διαλογισμού και των mantras στην επανασυγκρότηση και τον συντονισμό σε νέες “καθαρές” συχνότητες
  • Οι τεχνικές αναπνοής και οι γιόγκικες “Σφραγίδες”- mudras που θα μας βοηθήσουν στην επιμελή και σχολαστική “καθαριότητα” σώματος-πνεύματος

Με αποκορύφωμα την τελική μας Ροή - THE Wavy practice- προκαλούμε τον κυματισμό εκείνο που αναμοχλεύσει και τελικά θα αποβάλει τα περιττά συστατικά που ασυνείδητα αποθηκεύσαμε και έτσι ο χώρος εντός θα παραμείνει “καθαρός” και έτοιμος να προσλάβει νέες πληροφορίες και εμπειρίες στους μήνες που ακολουθούν!

Τι εννοούμε με τον όρο Αποτοξίνωση; 

Είναι η διαδικασία του οργανισμού που εκτελείται από τους ιστούς και τα όργανα και έχει ως αποτέλεσμα το φιλτράρισμα και τελικά την αποβολή των βλαπτικών ουσιών από το σώμα μας. Επομένως δεν πρόκειται για κάτι που κάνουμε εμείς, αλλά κάτι που ούτως ή άλλως πραγματοποιεί ο οργανισμός από μόνος του!  

Με τον όρο “βλαπτικές ουσίες” εννοούμε κυρίως τις τοξίνες που είναι ουσίες οι οποίες όταν συσσωρευθούν έχουν αποδεδειγμένα βλαπτικές συνέπειες για τον οργανισμό. Συναθροίζονται στο ήπαρ, τα έντερα, τις φλέβες, τους λεμφαδένες, τους βλεννογόνους αδένες και τους πνεύμονες και τελικά είναι πιθανό να προκαλέσουν σημαντικά θέματα υγείας. Οι πρώτες επιπτώσεις τους στον οργανισμό είναι η αϋπνία, η αδυναμία και το αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη, στρες, δυσπεψίες, δερματικές παθήσεις, πονοκέφαλοι. 

Οι τοξίνες αυτές δεν παράγονται αποκλειστικά επειδή η διατροφή ή οι συνήθειες μας δεν ήταν “ιδανικές” -δυστυχώς η δημιουργία τους ενισχύεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, από το νερό που χρησιμοποιούμε, τον αέρα αλλά και τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. 

Επομένως:

H αποτοξίνωση είναι μία απολύτως φυσιολογική, απαραίτητη και αδιάκοπη λειτουργία του οργανισμού. Έχει ως στόχο την απομάκρυνση των παραπροϊόντων του μεταβολισμού και άλλων ουσιών που είναι άχρηστες και ενίοτε τοξικές για το ανθρώπινο σώμα. 

Το συκώτι, τα νεφρά, το έντερο, οι πνεύμονες, το λεμφικό σύστημα και το δέρμα είναι τα όργανα που έχουν αναλάβει αυτήν τη σημαντική εργασία. Λειτουργούν εντατικά και με ακρίβεια για να διατηρήσουν τη βιοχημική και μεταβολική ισορροπία του σώματός μας, εκτός εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που εμποδίζει την ομαλή τους λειτουργία.”

*Δέσποινα Κομνηνού, γιατρός με ειδίκευση στη Διατροφή -διδάκτωρ βασικής Παθολογίας στο New York Medical College των ΗΠΑ.

Γιόγκα και Αποτοξίνωση 

detox

Έχουμε όλοι πιθανώς ακούσει πολλές φορές σε μαθήματα Γιόγκα τις φράσεις “σήμερα θα εστιάσουμε στις στρέψεις του κορμού με στόχο την αποτοξίνωση”, “με  την εφίδρωση που θα  προκαλέσουμε μέσα από τη ροή θα αποτοξινωθούμε.. “, “με την τεχνική αυτή αναπνοής αποβάλλουμε τοξίνες από τον οργανισμό”. Στην πραγματικότητα οι φράσεις αυτές δεν είναι ακριβείς και κυριολεκτικές. Ήδη τονίσαμε πως η αποτοξίνωση είναι φυσική πρωτοβουλία του οργανισμού και όχι δική μας. Ωστόσο οι ενέργειες και πρωτοβουλίες μας μπορούν να την ενισχύσουν. 

Η Γιόγκα, όπως όμως και η φυσική άσκηση γενικά, ασφαλώς και επιδρούν θετικά στη διαδικασία. Η θεωρία πως οι στροφές στις Άσανας βοηθούν στην αποτοξίνωση πιθανώς ξεκίνησε από τον κορυφαίο δάσκαλο B.K.S Iyengar που δίδαξε πως τα twists δημιουργούν τη δράση “squeeze-and-soak” στη σπονδυλική στήλη και τα ζωτικά όργανα τα οποία συμπιέζονται στις στροφές, αποβάλλοντας το “παλαιό αίμα” και ό,τι περιττό και όταν απελευθερωθούν δεσμεύουν νέο, φρέσκο καθαρό αίμα. Κάτι αντίστοιχο δίδαξε πως συμβαίνει και με τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης. Η βαρύτητα και η ηλικία τείνουν να συμπιέζουν τους σπονδύλους και να οδηγούν στην αφυδάτωση τους. Οι στροφές στη σπονδυλική στήλη αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και ενθαρρύνουν την καλή της υγεία. 

Όσων αφορά την εφίδρωση που μπορεί να προκληθεί σε ένα μάθημα γιόγκα (αλλά και γενικά σε φυσική άσκηση) οι έρευνες δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Πολλές από αυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο ιδρώτας είναι κατά 99% νερό και όχι τοξίνες, άλλες αποφαίνονται πως με τον ιδρώτα ή και με τον ιδρώτα  αποβάλλονται τοξίνες από το αλκοόλ ή το φαγητό . Το σίγουρο είναι πως ο ιδρώτας έχει τις εξής ευεργετικές επιδράσεις:

  • Είναι απαραίτητος για ένα δέρμα υγιές. Το νερό, τα μέταλλα, το αλάτι ενυδατώνουν και απολεπίζουν το δέρμα. Το ουρικό οξύ στον ιδρώτα βοηθά στο να μην αφυδατώνεται και ξηραίνεται το δέρμα μας. 
  • Ο ιδρώτας καθαρίζει το σώμα μας από τα βακτήρια, τη σκόνη και τα έλαια. Ο ιδανικός δείκτης PH του οργανισμού μας είναι αυτός του ιδρώτα μας. 
  • Με τον ιδρώτα εκκρίνονται ενδορφίνες που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα. 
  • Κατά την εφίδρωση παράγεται ένα φυσικό αντιμικροβιακό το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση μικροβίων αλλά και του κοινού κρυολογήματος.   

Καταλήγοντας, το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού μας είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί χωρίς εξωτερική υποβοήθεια. Ωστόσο η πρακτική στη γιόγκα, που συμπεριλαμβάνει άσανα, pranayama και διαλογιμό μπορεί να το βοηθήσει στην αποτελεσματικότητα! 

Ο Patanjali, ο “πατέρας της Γιόγκα”  περιγράφει τον σκοπό των πρακτικών της ως διαδικασία εξάλειψης των σωματικών και πνευματικών ακαθαρσιών ή τοξινών ώστε να επιτευχθεί μια αληθινή αίσθηση σοφίας! Όσο οι τοξίνες παραμένουν στα ενεργειακά κανάλια του  σώματος, είναι αδύνατη η πλήρης αποκατάσταση της Υγείας.

Οι βασικές τεχνικές της Γιόγκα που εφαρμόζονται για κάθαρση του οργανισμού είναι:

  1. Asana (και πιό συγκεκριμένα επιλογή αυτών που θα δούμε παρακάτω στο MY FLOW)
  2. Pranayama (kapalabhati, bastrika κ.α)
  3. Shatkriyas  (τεχνικές εξαγνισμού που απαιτούν εμπειρία και καθοδήγηση από ειδικό) 
  4. Μudras
  5. Meditation (τεχνικές Διαλογισμού για Ήρεμο-Καθαρό Νου)

Άλλα εργαλεία που ενισχύουν τη Διαδικασία Αποτοξίνωσης

Αντιλαμβανόμαστε μέσα από όλα αυτά τα σχόλια πως για την αποτοξινωτική διαδικασία είναι απαραίτητη μια σειρά ενεργειών και είναι αδύνατον να ωφεληθούμε αποκλειστικά από τη Γιόγκα ή μόνο από τη σωστή διατροφή. Προσεγγίζοντας με ολιστική διάθεση λοιπόν τον μηχανισμό της αποβολής τοξινών -από Σώμα και Πνεύμα- οφείλουμε να :

  • Απομακρύνουμε από το διαιτολόγιο μας στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, επεξεργασμένες τροφές και τροφές με υψηλά λιπαρά.
  • Απέχουμε από το αλκοόλ ώστε να διατηρούμε το συκώτι υγιές.
  • Περιορίζουμε τις ζωικές πρωτεΐνες και επιλέγουμε τις φυτικές.
  • Εντάσσουμε στο διαιτολόγιο μας τα μανιτάρια!
  • Έχει αποδειχθεί πως μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την αποτοξινωτική διαδικασία.
  • Περιέχουν άμυλο και σάκχαρα που επηρεάζουν θετικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, περιορίζοντας τις φλεγμονές και καταστρέφοντας παθογόνα και καρκινικά κύτταρα!
  • ίνουμε άφθονο νερό -ωστόσο η υπερβολή ακόμα και στο νερό μπορεί να έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα στη λειτουργία των νεφρών. Περίπου 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα θα ενισχύσουν την κάθαρση του οργανισμού από ο,τι περιττό. Ξεκινάμε την ημέρα μας πίνοντας 1-2 ποτήρια χλιαρό νερό με λεμόνι αντικαθιστώντας με το ρόφημα αυτό τον καφέ! 
  • Περιορίζουμε τη χρήση προϊόντων(καλλυντικών, καθαριστικών) που περιέχουν χημικά (επιδιώκουμε να χρησιμοποιούμε φυσικά) 

Το δυσκολότερο κομμάτι της αποτοξινωτικής διαδικασίας είναι εκείνο της Κάθαρσης του Νου και της Ψυχής.  

Καλές Σκέψεις, Καλές Λέξεις, Καλές Πράξεις.

Αυτό είναι το “σύνθημα” της ουσιαστικής καθαριότητας και αγνότητας,  που είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε σωματική άσκηση ή ποιοτική διατροφή! 

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη ένταση, θυμό, διαμάχες, ανταγωνισμό και συχνά παρασυρόμαστε σε έναν κυκεώνα αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για την παραγωγή τοξινών στο σώμα! 

Είναι λοιπόν αδύνατον να μιλάμε για αποτοξίνωση και να εννοούμε μόνο την αλλαγή στη διατροφή μας και την καθιερωμένη άσκηση!

Ίσως είναι σοφότερο να ξεκινήσουμε αντίθετα: από τις σκέψεις, τις λέξεις και τις πράξεις μας! 

Αυτά είναι τα δυσκολότερα να αλλάξουν.  

 ***EXTRA TIP:  Το ρόφημα της αποτοξίνωσης!

-Ένα ποτήρι νερό

-Δυο κουταλιές της σούπας σπόροι chia

-Φρέσκος χυμός από ένα λεμόνι 

-1/8 κουταλιού γλ. θαλασσινό αλάτι (προαιρετικά)

Ανακατεύουμε τα παραπάνω και αφήνουμε το ρόφημα για 15 λεπτά ώστε οι σπόροι chia να απορροφήσουν το νερό. 

detox 2