Διαλογισμός: Καλλιεργώντας τον κήπο της Νόησης

Διαλογισμός: Καλλιεργώντας τον κήπο της Νόησης

Γιατί και Πώς να εντάξουμε τον Διαλογισμό στην καθημερινότητά μας

Θα έπρεπε ίσως, το κομμάτι της πρακτικής μας που αφορά στον Διαλογισμό, να ήταν πιό σημαντικό από εκείνο της “άσκησης”- η οποία φυσικά και είναι απαραίτητη προϋπόθεση πριν την εισαγωγή μας σε αυτόν.

Όπως η Άσανα “περιποιείται” και φροντίζει το φυσικό Σώμα, αντίστοιχα ο Διαλογισμός είναι το εργαλείο μας για την καλλιέργεια του Νου και … “τον έλεγχο των διακυμάνσεών του” -Yoga Sutras, Patanjali.

Γνωρίζω εκ πείρας, πως ο ασκούμενος στις πρώτες απόπειρες να εφαρμόσει διαλογιστικές τεχνικές, έρχεται αντιμέτωπος με … τον χειρότερο Εαυτό του: το Σώμα διαμαρτύρεται, ο Νους αντιστέκεται, η ενέργεια κινείται ανεξέλεγκτα . Είναι όλα κομμάτι της διαδικασίας και είναι όλα… εντάξει! Αρχικά σας προτείνω μόνο να μην σας… μαλώνετε για αυτά!

Ξεκινώντας ωστόσο από “κάπου”, βρίσκω απόλυτα χρήσιμο να φροντίζουμε το φυσικό Σώμα - πρακτική στη Γιόγκα ή όποια άλλη τεχνική ενσυνείδητης άσκησης - έτσι ώστε, φτάνοντας τελικά στην πολυπόθητη καθιστή και “άνετη” στάση διαλογισμού, να μην “υποφέρουμε” από πόνους που θα αποσπάσουν τον ήδη … πολυτάραχο Νου !

Ποιά στάση είναι η κατάλληλη για Διαλογισμό;

Η δική σου!

Έχουμε σίγουρα στην οθόνη του Νου, την προβολή της εικόνας εκείνης, που ατάραχο και φωτεινό το φυσικό Σώμα, απλά στέκεται χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια ! Ωστόσο, η αλήθεια, στην αρχή των πρακτικών τουλάχιστον,βρίσκεται… πολύ μακριά από αυτή την εικόνα. Επομένως, αντί να προσθέτετε βαθμούς δυσκολίας στις πρώτες σας απόπειρες, δοκιμάστε να “διευκολύνετε” την καθιστή στάση σας, ακουμπώντας την πλάτη σε έναν τοίχο, προσθέτοντας ύψος κάτω από τη λεκάνη σας, ή υποστήριξη κάτω από τα γόνατά σας ! Παρ’ όλ’ αυτά, είναι σημαντικό να θυμάστε πως, η

πρακτική στην Άσανα, θα βοηθήσει τη σπονδυλική στήλη, τα ισχύα, τους ώμους να μην “αντιδρούν” κατά την παραμονή σας σε ακινησία!

Ποια τεχνική να επιλέξω;

Επιλέγοντας τελικά τη δική σας στάση, σας προτείνω να ξεκινήσετε χωρίς να παρακολουθείτε οποιοδήποτε βίντεο ή ηχητικό αρχείο, στις πρώτες σας προσπάθειες. Η παρατήρηση της φυσικής αναπνοής και η εστίαση σε αυτήν για μερικά λεπτά είναι για μένα, η ύψιστη μορφή Διαλογισμού! Ναι, χωρίς καμία υπερβολή! Εάν δοκιμάσετε να παρατηρήσετε τη φυσική αναπνοή έστω και για λίγους κύκλους, θα αντιληφθείτε πόσο δύσκολο είναι να εστιάσει ο Νους και να απομακρύνει οποιαδήποτε άλλη σκέψη ! Ο Ekhart Tolle, αναφέρει πως 4 πλήρεις, αργές, συνειδητές αναπνοές την ημέρα είναι ο

πλέον σύντομος και απόλυτα αποτελεσματικός διαλογισμός στην καθημερινότητά μας. Δοκιμάστε το και βιώστε άμεσα, πόσο …αδιάφορα επιτρέπουμε στην αναπνοή μας να συμβαίνει! Και πόσο τυχεροί είμαστε στην πραγματικότητα, που αυτή η λειτουργία τελείται …μόνη της και εμείς απλά την παρατηρούμε ή και την επηρρεάζουμε σε ρυθμό, βάθος, ποιότητα!

Η συγκέντρωση (dharana) είναι στάδιο έτσι κι αλλιώς που προηγείται του Διαλογισμού στο Οκταπλό μονοπάτι της Γιόγκα (διαβάστε για αυτο :8 limbs of Yoga) (https://en.wikipedia.org/wiki/Ashtanga_(eight_limbs_of_yoga) ) . Επομένως, τεχνικές εστίασης όπως αυτή της παρατήρησης της αναπνοής ή της φλόγας ενός κεριού είναι ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν να καλλιεργήσουμε σταδιακά έναν πιο ήρεμο Νου!

Γιατί τελικά “πρέπει” να εντάξω τις Πρακτικές Διαλογισμού στην Καθημερινότητά μου;

Κατ’ αρχάς ….ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ! Και σας προτείνω να μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας υποδείξει λόγους ή τρόπους να το κάνετε. Στη δική μου ζωή ο διαλογισμός ήρθε ως … φυσική συνέχεια, σχεδόν ως ανάγκη . Με βοήθησε εξαιρετικά σε πολύ δύσκολες περιόδους, όπως η έναρξη της “καραντίνας” τον Μάρτη του 2020, όταν κάθε πρωί, αμέσως μετά το πολύ πρωινό ξύπνημα, χωρίς να “πρέπει”, απλά επειδή “ήθελα” και ένιωθα την επιθυμία, έβρισκα τη δική μου “άνετη καθιστή στάση” στο κρεβάτι και αφιέρωνα τα πρώτα δέκα λεπτά της ημέρας μου σε ασκήσεις Διαλογισμού! Μέσα από τις

ασκήσεις αυτές, ένιωθα τη μέρα μου να “μεγαλώνει” και την “παρουσία” μου, τη δράση μου μέσα σε αυτή που Συνειδητή, πιό ουσιαστική και αληθινή .

Ο Διαλογισμός ΔΕΝ έχει σκοπό, όπως πολλοί θεωρούν, να “διακόψει” τις σκέψεις, μας βοηθά να μπορούμε να τις παρατηρήσουμε σαν να μην ήταν δικές μας, να τις διαχωρίσουμε και πιθανώς να απομακρύνουμε όσες δεν χρειαζόμαστε! Θα μπορούσε να είναι ο “κηπουρός” που θα περιποιηθεί τον ακαλλιέργητο Νου, θα οργώσει την πολυτάραχη επιφάνειά του και θα επιτρέψει να ανθίσουν οι καλύτερες πτυχές του Εαυτού μας !

Μας βοηθά να ανακαλύψουμε τα κενά, τις παύσεις και τις σιωπές μεταξύ των Σκέψεων και πιθανώς να τα … μεγαλώσουμε και να βιώσουμε την ευτυχία της Απόλυτης Ησυχίας! Για αυτό το λίγο, το ελάχιστο, που πιθανώς θα “ακούσουμε” τον ..Ήχο της Σιωπής, μόνο και μόνο για αυτό, αρκεί να αφιερώσουμε λίγα λεπτά της μέρας μας σε μια αγαπημένη καθιστή στάση!

Χωρίς προσδοκία και χωρίς να απαιτούμε ή να μας τιμωρούμε, διδάσκουμε το Φυσικό Σώμα και κατ ‘ επέκταση τον Νου, τα οφέλη της Ακινησίας -στην οποία δεν είμαστε καθόλου - μα καθόλου εξοικειωμένοι! Η ταχύτητα και η εγρήγορση είναι δεύτερη φύση μας, επομένως η δυσκολία να παραμείνουμε “ήσυχοι” και γαλήνιοι (χωρίς να …κοιμόμαστε”) είναι τεράστια!

Ξεκινήστε την Ημέρα σας, για τις επόμενες 21 ημέρες, με 5 μόνο λεπτά Ησυχίας και παρατήρησης ! Και μην διστάσετε να μοιραστείτε μαζί μου, μετά το τέλος των 21 αυτών ημερών, ό,τι παρατηρήσατε !

Ας Καλλιεργήσουμε μαζί τον Κήπο του Νου για τις επόμενες 21 μέρες, παρατηρώντας ΜΟΝΟ τη φυσική μας αναπνοή - το ΔΩΡΟ της Ζωής!

Με Αγάπη

Μαρία Μ.

 

diaogismos

 

ΥΓ : Στο κανάλι μου στο YouΤube θα βρείτε κάποιες επιπλέον πληροφορίες και απλές τεχνικές διαλογισμού! Σε επόμενο Yoga Tips θα σας προτείνω περισσότερες ασκήσεις, εφόσον έχετε εξοικειωθεί με την καθιστή στάση και παρατήρηση της Αναπνοής -που όπως είπαμε, είναι ΥΠΕΡ αρκετή και σαν ΜΟΝΗ επιλογή!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Singapore Yoga Retreat

Αποτοξίνωση: Η “Τέχνη” Του Σώματος